top of page

Breathwork: spirituele bullshit?

Met je adem trauma en emoties verwerken, inzichten in jezelf verkrijgen en stress loslaten. Klinkt als spirituele bullshit misschien, maar toch is dit anatomisch heel goed te verklaren!Wanneer je nog vrij onbekend bent met breathwork, oftewel ademwerk en er wordt jou vertelt dat je doormiddel van je adem: trauma en emoties kunt verwerken, inzichten in jezelf kunt verkrijgen en stress kunt loslaten, dan denk je wellicht: "Wat een spiritueel bullshit verhaal!". Dan zie je ook nog eens al die heftige beelden op de socials voorbij komen, waarbij mensen full-face in emotie te zien zijn: trillend, schuddend, boos, huilend en in de verkramping. Het lijkt bijna onwerkelijk dat de adem die we dagelijks gebruiken, deze uitwerking kan hebben. En toch is deze helende kracht van ademwerk heel goed anatomisch te verklaren!Breathwork: de anatomie

Even kort de schoolbanken weer in. De ademhaling zorg voor energie in onze cellen en in ons lijf. Wanneer we inademen komt er zuurstof in de longen, wat door de bloedstroom wordt getransporteerd naar de cellen in ons lijf. In die cellen wordt zuurstof omgezet in energie, wat ons lijf nodig heeft om te kunnen functioneren.


Zuurstof bindt zich aan de rode bloedcellen (hemoglobine) en wordt op die manier naar de cellen getransporteerd. Die zuurstof kan alleen de cel in als er genoeg CO₂ (koolstofdioxide) aanwezig is in die cel. Wanneer er dus een tekort aan CO₂ is, kan er ook minder zuurstof de cellen in. En dit tekort aan CO₂ creëer je bij overademen, wat je misschien wel kent als hyperventileren.


Prachtig die magische spirituele wereld, die bovennatuurlijke krachten waarvan we zoveel nog niet goed kunnen verklaren of zelfs geen weet van hebben. Als ademcoach is het echter belangrijk dat je weet wat er in dat lijf gebeurt en dit kunt uitleggen aan je klant. Neem bijvoorbeeld de verbonden ademhalingstechniek, waarmee we krachtig en intensief overademen en kortstondig het lijf ontregelen. Als klant dan fijn om te weten dat je coach weet wat die doet en jij in vertrouwde handen bent.

Breathwork: de verbonden ademhaling

De verbonden ademhaling is een breathwork techniek waarbij je overademt. Je laat de pauzes tussen het in- en uitademen achterwege en ademt sneller of dieper dan normaal. Hiermee beïnvloed je de zuurstof en CO₂ in je lichaam, waardoor ons lichaam een signaal krijgt dat de energie anders verdeeld moet worden. De delen in ons lijf die de meeste energie kosten, krijgen daarom wat minder aandacht.


Breathwork brengt je uit je hoofd en in je lijf

"En welk deel in ons lijf verbruikt de meeste energie?" Precies, het stemmetje wat nu in jouw hoofd aan het ratelen is! Dit stemmetje zit in onze prefrontale cortex, ons ego. Het deel van onze hersenen waar we mee denken, waarmee we onszelf wijs maken dat we sterk moeten zijn, emoties onderdrukken, door moeten gaan en ons aan het twijfelen brengt. Dit is continue in actie en kost ons lijf ontzettend veel energie.


Die prefrontale cortex krijgt dus even wat minder zuurstof geleverd, waardoor deze minder energie heeft om ons te plagen. En je raadt het misschien al: als dat kritische deel in ons brein gedempt wordt, komt er ruimte om gewoon te mogen zijn. Ontstaat er ruimte om die opgeslagen emoties, trauma's en spanningen los te laten die we zo lang hebben onderdrukt met dat kritische stemmetje in ons hoofd. Je stapt even uit je hoofd en bent meer in contact met je lichaam.


Logisch verhaal toch?


Ben je nieuwsgierig geworden naar breathwork, heb je vragen of wil je graag een ademsessie ondergaan? Neem gerust contact met me op. Ik vind het fantastisch om te verbinden en ideeën te delen!
Comments


bottom of page